Vize Hakkında Bilgiler

1. Avrupa Birliği Vatandaşları

AB vatandaşlarının (Şu ülkeler: Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İngiltere, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, Portekiz, İspanya, İsveç; 2004’ten itibaren, yeni üye olan ülkeler: Estonya, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Kıbrıs) Almanya’ya seyahat için geçerli bir kimlik kartına ihtiyaçları vardır.

2. Diğer Ülke Vatandaşları

AB’ye bağlı olmayan diğer ülke vatandaşlarının ilk olarak vizeye ihtiyaçları vardır. Avrupa Topluluğu’nun vize zorunluluğunu kaldırdığı ülkeler (Andorra, Arjantin, Avustralya, Bermuda, Bolivya, Brezilya, Brunei, Bulgaristan, Şili, Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras, İzlanda, İsrail, Japonya, Kanada, Hırvatistan, Lichtenstein, Makao, Malezya, Meksika, Monako, Yeni Zellanda, Nikaragua, Norveç, Panama, Paraguay, Romanya, San Marino, Singapur, Güney Kore, İsviçre, Uruguay, ABD, Venezuela) için ise her yarım yılda bir üç aya kadar vize talep edilmez.

Tüm diğer ülke vatandaşlarının (Örneğin: Çin, Endonezya, Hindistan, Yugoslavya, Rusya, Tayvan, Tayland, Türkiye vesaire) seyahat öncesi ikamet süresi 3 aydan az olsa bile mutlaka vize almaları gerekmektedir. ( bk.: http://www.auswaertiges-amt.de/www/de/willkommen/einreisebestimmungen/liste_html)

Süresi üç aydan fazla olan ikametlerde bütün yabancılar için vize zorunluluğu vardır. Seyahat öncesi Almanya dış temsilciliklerine vize başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Almanya’da bulunan Yabancılar Dairesi vizeyi onaylar. Yabancının kalacağı yerleşim yerindeki Yabancılar Dairesi vize için yetkilidir.İstisna olarak AB ve AET ülkeleri ayrıca İsviçre, Avustralya, İsrail, Japonya, Kanada, Yeni Zellanda ve ABD vatandaşları gerekli oturum iznini seyahat sonrası da alabilirler.

3. Başvuru Süreci

Vize başvurusunda gerekli belgelerin başvuru sahibi tarafından ülke temsilciliğine eksiksiz bir  şekilde verilmesi gerekir. İşlemin uzamasını ve olası zaman kaybını önlemek için kişinin zamanında başvurusunu yapması ve vize işlemleriyle ilgili bilgi edinmesi gerekmektedir. Ayrıca bk.: www.auswaertiges-amt.de

4. İşlem Süresi

Genelde yabancı ülke temsilciliklerinde kısa süreli ikamet için gerekli vize başvurularında işlem süresi 2 ilâ 10 gündür (turist ya da misafir vizesi). Uzun süreli ikametler veya yüksek öğrenim için yapılan vize başvurularında gerekli işlem süresi bir kaç ay olabilir. Lütfen vize başvurunuzu zamanında yapınız!

5. Dil Okulu Vizesi

Öğrenci Vizesi (Alman Dili’nin öğrenilmesi amaçlı) için başvuru yabancı ülke temsilciliğine seyahat öncesi yapılmalıdır.

Almanya’da bulunan Yabancılar Dairesi vizeyi onaylar. Yabancının kalacağı yerleşim yerindeki Yabancılar Dairesi vize için yetkilidir.İstisna olarak AB ve AET ülkeleri ayrıca İsviçre, Avustralya, İsrail, Japonya, Kanada, Yeni Zellanda ve ABD vatandaşları gerekli oturum iznini seyahat sonrası da alabilirler.

Colón Language Center’de dil kursuna katılmak isteyen öğrencilerin Dil Okulu Vizesi alabilmeleri için Almanca 5x5 Yoğun Kurs’a (haftada 25 saat, öğleden önce veye öğleden sonra) kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Colón’a yapılan kayıt ve ödemeden (bk.: Kayıt Koşulları) sonra, katılımcı vize için gerekli resmi kayıt onay belgesini alır. Elçiliğe bu belgenin aslını ibraz etmeniz gerekir.

6. Ziyaretçi Vizesi

Schengen Anlaşması kuralları dahilinde yarım senede bir 3 ay kadar olan ikametler için vizeden muaf olan ülkeler: Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İngiltere, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, Portekiz, İsveç ve İspanya’dır. Başvuru sahibinin Almanya Federal Cumhuriyeti’ndeki ikameti sırasında finansal açıdan güvende olduğunu ve kamu yardımı almadığını belgelemesi gerekmektedir. Eğer ziyaretçi kendini finanse edemeyecek durumdaysa, ikamet edeceği ev sahibi, muhtemel hastalıklar sonucu oluşacak tedavi masrafları da dahil olmak üzere kişinin tüm masraflarını üstlenmekle yükümlüdür. Bu konudaki yetkili kurum Alman Yabancılar Dairesi’dir ve Yabancılar Yasası’nın 82. maddesine uygun olarak kefalet belgesini ('Verpflichtungserklärung nach §§ 82 ff. AuslG') davet eden kişinin yaşadığı yere bağlı Yabancılar Dairesi’nden temin etmesi gerekmektedir.

7. Sağlık Sigortası

HanseMerkür Seyahat Sigortası AŞ ile işortaklığı yapan Colón imzaladığı toplu iş sözleşmesi dahilinde dil öğrencilerine çok uygun fiyatlarla sağlık sigortası imkani sunuyor. (HanseMerkur Reiseversicherung AG, Zentralvertrieb Business, Neue Rabenstr. 28, 20354 Hamburg, Tel. 040-4119-2065, Fax 040-4119-3229, e-mail: reiseservice(at)hansemerkur.de ("Travel Care Pass").